WAT IS EEN-BURN OUT?

VAN STRESS NAAR BURN-OUT

Voordat je burn-out bent, gaat er een lange periode van stress aan vooraf. Je zou het kunnen vergelijken met een berghelling met een cliff aan het einde.

De tijd van een beetje stress naar burn-out verloopt in fases:

 

De 5 fasen van een burn-out

Fase 1 - Stress

De eerste fase is stress. In deze fase is er nog niet zoveel aan de hand. De stress zorgt ervoor dat je beter kunt presteren en in deze fase herstelt jouw lichaam helemaal van de stress. Als je last begint te ondervinden van de stress en wil je daar stappen in maken? Klik dan hier voor het stop de stress programma.

Fase 2 - Chronische stress

De tweede fase is chronische stress. In deze fase begin je last te krijgen van stress. Je ontwikkelt allerlei (fysieke) klachten omdat jouw lichaam niet voldoende herstelt. Wil je herstellen van jouw stress dan heb ik twee mogelijkheden voor jou: Stop de stress – de code voor rust en ruimte in jouw hoofd. Of het Recharge your Battery programma. Kom je er helemaal niet uit wat er bij je past, stuur me dan een berichtje en dan denk ik met je mee.  

Fase 3 - Overspannenheid

De derde fase is overspannenheid. Als je overspannen bent, staat jouw stress-systeem constant ‘aan’. Het aantal (fysieke) klachten stijgt en jouw lichaam zoekt net zo lang naar klachten totdat je er wél naar luistert. Ik noem dit de eerste dip. Op dit moment sta je nog wél op de berg.

In de fase van overspannenheid, nemen mensen vaak wat rust. Dit is erg belangrijk in deze fase. Als het daarna weer wat beter gaat, hebben mensen de neiging om ‘gewoon’ weer aan de slag te gaan. Als er op dat moment niets veranderd is aan de situatie en de manier van werken, dan is het risico op een double dip erg groot. Wil je jouw energie weer terug en zelf hiertoe de stappen zetten, klik dan hier voor mijn programma aanbod. Wil je individuele begeleiding, klik dan hier

Fase 4 burn-out

De tweede dip is de vierde fase. De fase van burn-out. Op dit moment ben je van de berghelling gevallen, het ravijn in. Als je burn-out bent, ben je helemaal uitgeput en herstelt je lichaam bijna niet meer. Jouw elastiekje is geknapt en op dit punt duurt het vaak een lange periode voordat jouw batterij weer opgeladen is.

Wil je jouw energie weer terug en anders met dingen leren omgaan op individuele basis? zie dan de mogelijkheden voor individuele coaching. In de meeste gevallen zijn werkgevers heel bereid zijn om een coachingstraject te bekostigen dus dat is goed nieuws. 

Fase 5 - Duurzame reïntegratie

Hierna begint de fase van duurzame re-integratie. Je gaat weer aan het werk en het is heel normaal dat je weer tegen dezelfde dingen aanloopt. In deze fase vind je jezelf opnieuw uit en leer je jezelf nog beter kennen. Het herstel gaat met vallen en opstaan. Bewustwording is key. Wil je begeleiding naar een duurzame re-integratie, lees hier meer. 

Wil je exact weten waar je staat, doe dan hier mijn burn-out test.

Wil je weten waar jij staat?

Meer lezen over de oorzaken en kenmerken