Burn-out een maatschappelijk probleem
Gisteren las ik de open brief van Princes Irene aan de lijsttrekkers van de politiek partijen. Deze brief neemt mijns inziens een ontzettend belangrijk perspectief. Ik houd me eigenlijk niet zo erg met de politiek bezig maar dit raakt me wel. Er is veel korte termijn denken maar waar het écht over gaat, komt nauwelijks van de grond of haalt de politieke agenda maar n(i)et.
Wellicht heb je de brief ook gelezen of misschien ook niet ( klik hier om alsnog te lezen).
Burn-out een maatschappelijk probleem
Vanuit mijn perspectief is stress en burn-out ook allang een maatschappelijk probleem geworden. Het zit ingebed in de systemen, hoe we met elkaar omgaan, hoe organisaties zijn ingericht, wat ‘normaal’ geworden is, hoe we ons als mens ontwikkelen, wat we leren in het onderwijs etc, etc, etc. Er is niet één ding aan te wijzen.
Wat ik wél weet is dat wanneer iemand, in de huidige maatschappij, zijn of haar stress wil managen (stress voorkom je nl niet) en een burn-out wil voorkomen, er een weg naar binnen nodig is. Jezelf helemaal leren kennen in HOE je de dingen doet en in WAT je doet.
Wat jou van binnen blij maakt, wat jouw hart een sprongetje doet maken. Hoe je een grotere bijdrage kan zijn aan het geheel omdat daar vaak pas een échte motivatie ontstaat. En vervolgens dit te doen op een manier die gezond en duurzaam is (dit is meestal nog de grootste uitdaging). Zodat je vanuit deze ‘zelfzorg’ daadwerkelijk in staat bent beter voor de mensen om je heen en de wereld te kunnen zorgen.
Uit het systeem breken
Het is mijns inziens niet voor niets dat er zoveel mensen uit het systeem breken en voor zichzelf beginnen. Enerzijds is dat vaak noodzakelijk omdat mensen zich niet meer kunnen handhaven in de bestaande systemen of zich gewoonweg niet meer kunnen vinden in het hogere doel of hoe er met de aarde omgegaan wordt.
Anderzijds is het ook ontzettend zonde als ‘iedereen’ voor zichzelf begint, omdat daarmee, een tijd lang, een stuk potentie verloren gaat. Als ondernemer ben je nl niet alleen bezig met het geven van jouw potentie aan de wereld, maar ook met veel randzaken. In ieder geval als starter en helaas zie ik dit ook vaak bij mensen die wél al op een punt staan dat ze dat eigenlijk niet zouden moeten en hoeven doen.
Stel jezelf nav het artikel van princes Irene de vraag: wat is mijn aandeel hierin en wat kan ik doen om de wereld te behouden?
Wat heb jij de wereld te geven?
Wil jij de weg naar binnen maken en vanuit zelfzorg de wereld geven wat jij te geven hebt? Op een manier die je energie geeft ipv kost, op een manier waar jij happy van wordt ipv geïrriteerd, vanuit ontspanning ipv met stress? Je bent van harte welkom!
De komende 2 weken heb ik een aantal plekjes voor een vrijblijvende kennismaking. Stuur me hier een berichtje en dan plan ik graag een afspraak met je in.