Kan jij helemaal jezelf zijn?

Kan jij helemaal jezelf zijn?

Gisteren had ik een mooi gesprek met mijn business coach (ja, ik heb ook een coach, twee zelfs ;)). Ons gesprek ging over jezelf zijn. Over 100% jezelf zijn. Zoiets simpels eigenlijk, jezelf zijn, maar o zo moeilijk.

De metaforische jas

We hebben in onze maatschappij vaak de metaforische niet passende jas of eigenlijk verschillende laagjes kleding aangetrokken die ons niet past. De ene persoon heeft het metaforische clownspak uit de kast getrokken om zichzelf te maskeren en grappig ‘te doen’ terwijl diegene zich wellicht helemaal niet vrolijk voelt. De ander draagt heel veel lagen wijde kleding om te verbloemen hoe hij/zij er écht uitziet. Allemaal om onszelf onderbewust te beschermen tegen de grote boze buitenwereld.

Hoe voel je je echt?

Maar hoe voelt alles wat je aangenomen en aangetrokken hebt, echt? Past die jas je wel? Of heb je hem aangetrokken omdat het zo hoort? Je dit geleerd hebt van jouw ouders of leraren? Sta je überhaupt wel eens stil of de jas wel écht van jou is? De hamvraag: ben jij echt helemaal jezelf?

Anders voelen

Ik heb mij vaak anders gevoeld. Anders en onbegrepen. Niet bewust natuurlijk maar onbewust. Ik paste me heel vaak aan, aan wat ik dacht (en aanvoelde) wat de ander wilde. In al die jaren was ik hier steengoed in geworden en je zou bijna zeggen dat die jas me als gegoten zat. Maar als je dichtbij kwam dan had je gezien dat ik er niet vrij in kon bewegen. Dat het als een last drukte op mijn schouders en ik het droeg als een korset.

Herkenbaar?

Dit was een van de redenen van mijn burn-out zeven jaar geleden.

Eruit breken

Nu ben ik me hier steeds bewuster van. Ik merk aan mijn lichaam wanneer iets niet voor mij klopt. Ik kan er letterlijk buikpijn of hoofdpijn van krijgen. En nu is het weer tijd om weer een nieuw laagje uit te trekken. En wanneer ik dat gedaan heb, er is vaak nog een nieuw laagje wat niet echt past.

En er is ook iets anders. Elke keer als ik weer een laagje uit wil trekken is het ook eng… Alsof ik dan naakt voor een zaal mensen sta. Maar ja, die niet passende jas aanhouden is ook geen optie meer. Dus met de billen bloot 😉

Mensen zijn zo gek nog niet 😉

Hoe eng het ook voelt, het mooie is dat wanneer ik uiteindelijk het volgende kledingstuk uittrek, mensen dat als heel normaal vinden. Zij voelen namelijk allang al aan dat je niet helemáál jezelf was. Jezelf verstopte onder al die lagen. En mensen zien vaak nog veel beter wanneer je toneel speelt dan jij (en ik) zelf misschien doen.

Het is de kunst om laagje voor laagje deze niet passende kleding uit te trekken. Alle dingen die we denken dat de maatschappij of de omgeving van ons wil los te laten. Hoe eng het óók is. Oude patronen, gedachten en overtuigingen los te laten die maken dat we uit automatisme dat clownspak nog aantrekken.

Als je me echt zou kennen dan….

Om echt te zijn wie ik ben, om echt te zijn wie ik wil zijn moet (en wil) ik mijzelf ook helemaal laten zien voor wie ik ben. Zichtbaar zijn met dingen die ik eng vind. Dingen waarvan ik op een bepaald niveau nog een restje angst heb dat mensen het raar vinden. Want dit is precies de reden waarom ik me vroeger heb aangepast. De angst om niet geaccepteerd te worden voor wie ik ben.

Dus vooruit met die geit ;). De vraag die ze stellen bij het televisieprogramma Over de streep is: als je me echt zou kennen dan zou je weten dat ik een super gevoelig mens ben. Alles aanvoel van en bij anderen en dit ook bewust inzet in mijn business en in mijn coaching.

Dit was één van mijn volgende stappen om nog meer mijzelf te zijn en dit te laten zien. En jij, ben jij bereid om ook deze stap te zetten?

Jezelf écht leren kennen

Een van de belangrijkste stappen in het herstel proces van chronische stress, overspannenheid of burn-out is jezelf (opnieuw) te leren kennen. Wat vind je daadwerkelijk leuk. Past het metaforisch pak jou (nog) wel? Waar wordt je van binnen warm van? En welke stappen ga je daar vervolgens voor nemen?

Ofwel, de weg naar jezelf is de weg van herstel. De weg naar ‘het jezelf zijn’ is de weg van herstel.

Intussen heb ik daar heel veel mensen mee geholpen in mijn coaching en online programma’s en daar wil ik jou ook in begeleiden. Want dat gun ik jou ook! Weg met alle jassen die je niet meer passen, maar wel in een veilige bedding.

Aanstaande maandag begint het vier maanden coachingsprogramma Recharge your battery. Op weg naar jezelf, op weg naar een super energie op weg naar het leven wat daadwerkelijk bij jou past. Van hard werken naar hartswerken.

Ik loop deze vier maanden met jou mee om jou de spiegel voor te houden en nieuwe kleding uit te zoeken 😉

Lees alles over het programma, we starten aanstaande maandag 26 juni al!