De échte redenen waarom yoga zo goed is tegen stress
Waarom yoga écht zo goed is tegen stress
Vorige week lag ik voor de les op mijn yoga mat. Ik ga altijd iets eerder zodat ik lekker rustig aan kan doen en mijn lijf even kan wennen aan de warmte (ik doe dus hot yoga). Ik was intussen al een week niet meer naar yoga geweest omdat ik ziek was. Liggend op mijn mat voelde ik dat mijn lichaam het ‘nodig’ had om daar te zijn. Even die actieve ontspanning, even de focus helemaal op mijn lichaam en los zijn van gedachten.
Ideeën vanuit het niets
Het grappig is dat ik op die rust momenten voor de les vaak de beste ideeën krijg. Waarschijnlijk omdat ik op dat moment niets hoef en ik in totale rust ben op dat moment. Einstein zei het al:
I think 99 times and find nothing, I stop thinking, swim in silence, and the truth comes to me.
Op dat moment kreeg ik allerlei inzichten over waarom yoga zo goed is tegen stress. En niet alleen de dingen die iedereen prima zelf kan bedenken maar ook de dingen waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht. Dingen die we eruit kunnen halen en ook op andere momenten kunnen toepassen in ons leven. Dat dus..
De échte redenen waarom yoga zo goed is en waarom:
Focus op je ademhaling
Veel mensen ademen oppervlakkig waardoor ze ‘vergeten’ goed uit te ademen. Hoe haal jij bijvoorbeeld op dit moment adem? We ademen vaak hoog in (ten hoogte van de keel of misschien tot aan de bovenkant van de borst), ademen onvoldoende uit en ademen vervolgens snel weer in, met een versnelde ademhaling tot gevolg. Je zou dit snelle ademen kunnen vergelijken met een constante staat van hyperventilatie. Netto krijgen we teveel zuurstof binnen waardoor ons lichaam een stress signaal krijgt en de spanning letterlijk stijgt.
In de yoga word je gedwongen om op je ademhaling te letten: diep in én uitademen doordat de meeste bewegingen op je ademhaling gaan. Dit geldt voor pilates overigens ook. Als je een pilates les doet zónder de bijbehorende ademhaling dan haal je de 60 minuten niet ;).
De verdiepte (met name) uitademing in de yoga zorgt dus voor meer ontspanning
Je (fysieke) grenzen leren kennen
Naast dat we vergeten adem te halen, voelen we ons lichaam ook vaak letterlijk niet. We negeren onze vermoeidheid of andere klachten en denken dat we nog wel even door kunnen gaan.
Een yogales dwingt je om tenminste één uur de focus te hebben op je lichaam. Te voelen óf je verder kunt in een bepaalde houding of dat je even rust moet nemen in childspose. Het is wat mij betreft een super goede training om jouw grenzen te leren voelen en deze te respecteren.
Aandacht naar binnen in plaats van naar buiten
Doordat we de focus op onze ademhaling en (de grenzen van) ons lichaam richten, verleggen we onze aandacht van buiten naar binnen. Als ik met mijn buurvrouw bezig ben, dan komt er van mijn eigen pose helemaal niets terecht kan ik je vertellen. Wat mij betreft de perfecte oefening.
Loslaten van de strijd
Mijn best doen, daar kom ik nergens mij in de yoga. Alles gaat in de kramp en in kom totaal niet verder. Pas wanneer ik de strijd kan opgeven en mijn ademhaling vervolgens het werk laat doen in plaats van mijn hoofd, kom ik verder in mijn pose. Zonder moeite.. Voor mij persoonlijk zit hier een les in dat de dingen moeiteloos mogen gaan en dat wanneer ik de kramp eraf haal dit pas echt lukt.
Aanwezig blijven in het moment
Bij mijn yoga oefenen we alles poses met onze ogen open. En ook als we tussendoor even in savasana liggen (op je rug met je armen en benen ontspannen naast je) houden we onze ogen open (meestal dan ;)). Ik heb gemerkt dat ik door deze beoefening in het ‘echte’ leven veel makkelijker aanwezig kan blijven mij mijzelf. De focus kan houden op mijn eigen lichaam en deze blijven voelen. Dit in plaats van hoe ik dat vroeger deed: mijn aandacht totaal bij de ander, geen contact met mijn eigen lichaam zodat ik voortdurend over mijn eigen grenzen heen ging. Pure winst dus wat mij betreft.
Actieve ontspanning
Als je stress ervaart of burn-out bent is ontspanning één van de belangrijkste dingen om te doen. Ons lichaam moet weer vertrouwen krijgen dat het ‘veilig’ is om te ontspannen. Gewoon op de bank liggen is dus echt niet genoeg. Door de yoga ontspant je lichaam door de fysieke inspanning.
Geen prikkels
Ons hoofd krijgt dagelijks zoveel prikkels te verwerken dat tenminste een uur in stilte, en met name zonder internet, ons systeem sowieso al ontzettend goed doet. Ik merk dat ik het al bijna irritant vind als er wél muziek gedraaid wordt tijdens de les. Ontprikkelen dus!
De kracht van stilte
En zoals eerder gezegd krijg ik de beste ideeën als ik even ‘niets’ doe, als ik stil ben en niets hoef. Dus ik nodig je uit om nu zelf even stil te zijn……
Wat komt er bij je op? Welke van deze dingen kan je (ook) op een andere manier in jouw leven toepassen?
Fysieke en mentale kracht
Na elke yoga les voel ik me fysiek en mentaal zoveel beter. Mijn batterij is elke keer weer een stukje meer opgeladen.
Toen ik in de eerste weken burn-out thuis zat, had ik helemaal geen energie om naar yoga te gaan. Ik kon alleen maar slapen. Dus het is heel belangrijk om zelf te voelen of je voldoende energie hebt om überhaupt te sporten. Lees ook mijn blog: waarom sporten bij burn-out een slecht idee is.
Recharge your battery
Voor mensen die overspannen of burn-out thuis zitten heb ik in de afgelopen periode een nieuw programma ontwikkeld: recharge your battery. Alle super waardevolle oefeningen om los te laten, te ontspannen en op te laden, die ik met mijn coach klanten doe, in één programma.
Om van gestresst naar relaxed te gaan. Om van totaal opgebrand naar een fijne (basis) energie te komen en de tools in handen te hebben om jouw energie weer helemaal op te bouwen.
Lees alles over het programma: