nap-een-zaal-vol-sukkels

“Ben jij ook zo’n sukkel?” Met deze blik kijkt iedereen mij vragend aan terwijl ik de al aardig volgelopen foyer van Pakhuis de Zwijger binnenloop. Althans, voor mijn gevoel dan. Toch recht ik mijn rug nog maar eens extra, om maar te laten blijken dit ik heus die sukkel niet ben. Afgelopen woensdagavond organiseerde NRC het maatschappelijk debat “Alleen sukkels hebben het druk” over de burn-out, de beroepsziekte waar ongeveer 1 miljoen Nederlanders aan lijdt. NAP Nieuws was erbij.

Het is druk. Pakhuis de Zwijger staat vanavond in het teken van de burn-out. Iets wat zich kenmerkt door “chronische vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van werk en het idee dat je incompetent bent voor het werk”, aldus Arnold Bakker, sociaal-, arbeids- en organisatie psycholoog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een veelvoorkomende ziekte waar volgens het CBS ongeveer 14% van de werkende Nederlanders klachten van ondervindt. Deze groep raakt vaak langdurig verzuimd door emotionele uitputting, wat gemiddeld kan resulteren in 242 dagen verzuim in totaal.