Slapen en burn-out

 

slapen en burn-out

 

De vragen

Moet ik nu wel of juist niet toegeven aan mijn vermoeidheid nu ik thuis zit?

Ik ben super moe maar ik kan niet in slaap komen, hoe kan dit?

Moet ik juist wel of niet tussen de middag gaan slapen als ik burn-out ben?

Wordt mijn ritme niet verstoord als ik ga slapen ’s middags?

 

Dit zijn vragen die ik regelmatig krijg en waar veel mensen mee worstelen die overspannen of burn-out zijn. De gemeenschappelijke vraag: hoe ga ik om met mijn vermoeidheid?

 

De boodschap

Het antwoord is eigenlijk erg simpel: slapen is een ontzettend GOED idee als je overspannen of burn-out bent.

 

Toegeven aan mijn slaap

In de periode naar overspannenheid of burn-out toe, heb je constant ingeteerd op jouw reserve batterij. Er is een slaapschuld ontstaan. Je bent op dat moment zo lang over jouw fysieke grenzen heen gegaan dat jouw lichaam uitgeput is. Het enige wat je kunt (en moet) doen, is toegeven aan jouw slaap.

 

Waarom lukt het mij niet om te slapen?

Wat ik vaak hoor, is dat mensen die stress ervaren wel wíllen slapen maar niet kúnnen slapen. En wanneer ze slapen, ze onrustig en/of licht slapen. Dit ondanks de vermoeidheid en/of een lange nacht. Geen wonder dat mensen die stress ervaren vaak met het verkeerde been uit bed stappen, ze zijn gewoon moe.

Dit slechte slapen heeft een simpele en fysieke oorzaak. Als je stress ervaart, dan maakt jouw lichaam adrenaline (psychische stress) of noradrenaline (fysieke stress) aan. Als reactie op de adrenaline maakt jouw lichaam het anti-stress hormoon cortisol aan. De cortisol zorgt ervoor dat je wakker wordt wanneer je opstaat en zou zo naar het nulpunt moeten zakken als je gaat slapen. Je kunt je dus voorstellen dat door veel stress de cortisol-waarden steeds hoger worden zodat dat de stresshormonen je letterlijk uit jouw slaap houden. Lees hier ook het artikel over stresshormonen. Deze stresshormonen hebben de functie om jou wakker en alert te houden, dus het is heel logisch dat je op dat moment niet/slecht in slaap kunt komen.

 

Middagdutje

Als je de hele dag wakker zou blijven, dan blijft jouw stress-systeem al snel ‘aan’ staan en bouwen de cortisol levels gedurende de dag zich op. Het is dus erg belangrijk om die levels naar beneden te brengen, juist gedurende de dag. De meest effectieve manier om dit te doen, is door te slapen.

Daarnaast is een middagdutje een effectieve manier om jouw slaapschuld in te lossen. Het is onderzocht dat je ’s nachts maar zoveel uren op de slaapschuld inlost. Na een x-aantal uren wordt het steeds minder effectief om te slapen. Een middagdutje merkt jouw lichaam aan als een ‘volgende ronde’ waardoor je sneller kunt herstellen.

Toen ik net thuis zat met mijn burn-out, sliep ik ’s nachts 12 uur en tussen de middag nog eens 3 uur. Voor mij was dit de enige manier om ‘normaal’ mijn dag door te komen. Zo weinig energie had ik. Ik heb nog een lange tijd middagdutjes gedaan, ook omdat ik elke keer merkte dat het me ontzettend goed deed. En soms doe ik nog steeds een middagdutje.

Conclusie: het is dus super effectief om een middagdutje te doen. Op deze manier laad je je batterij op en los je weer een beetje van jouw slaapschuld in. Een bijkomend voordeel voor veel mensen is dat je dag hiervoor een beetje breekt.

 

Verstoord ritme

Als je gezond bent (lees: weinig stress hebt) kan het doen van een middag dutje jouw ritme verstoren. Doordat je jouw batterij zo leeg getrokken hebt, is jouw ritme eigenlijk al verstoord en helpt het dus juist wel om ’s middags te slapen.

Mocht je ’s middags niet kunnen slapen, dan is dat niet erg. Alleen al een half uur op bed liggen zonder social media en jezelf de toestemming geven om te rusten, helpt al ontzettend.

Ik heb meerdere klanten gehad die beweerden dat ze niet konden slapen tussen de middag. Dat klopte ook omdat hun systeem constant ‘aan’ stond. Door zichzelf de toestemming te geven om te rusten tussen de middag, merkten zij op dat ze ’s avonds makkelijker in slaap konden komen. Een tweede bevinding was dat ze al na een korte periode wél in staat waren een middagdutje te doen én er zelfs van konden genieten!

 

Laad jou batterij weer verder op

Slapen is super belangrijk voor jouw herstel maar er is meer nodig. Om jouw batterij weer op te laden is het cruciaal om weer te leren ontspannen. Om jouw stress-systeem weer ‘uit’ te leren zetten. Om daarna jouw energie weer helemaal op te bouwen zodat je weer de energie hebt om dingen te doen. Zodat je weer lekker kunt sporten. Zodat je weer overal bij kunt zijn en dit kunt volhouden. Zodat je weer met gemak de dag kunt doorkomen zonder te verlangen naar jouw bed. Zodat je weer met energie voor jouw kinderen kunt zorgen. Zodat je weer een leuke partner en/of vriend(in) bent voor jouw vrienden.

Wil jij jouw batterij weer opladen? Dan heb ik een programma, helemaal op jouw lijf geschreven. Recharge Your Battery now! Why wait, als je voelt dat je NU meer energie nodig hebt!

De eerste tien aanmeldingen krijgen een ontzettend gave bonus: een 60 minuten één op één sessie met mij. Ik kijk met je mee, je kunt al jouw persoonlijke vragen stellen en ik coach je 60 minuten lang op de onderwerpen waar jij op dat moment tegenaan loopt.

 

Over de schrijver
Jan
Door

Jan

op 15 Oct 2017

Hoi Overal lees je dat je niet moet slapen op de dag. Waarom zeg jij dat het geen kwaad kan. Ik wil het graag proberen maar twijfel nog. Groeten Jan

Lars
Door

Lars

op 20 Jul 2019

Jan, waar dat staat heeft de schrijver geen idee waar hij het over heeft. Mij is ook verteld veel sporten, veel wandelen etc. Maar ik werd alleen maar vermoeider. Elke middag even slapen een maand lang en ik voelde me een stuk beter. In warme landen houden ze ook siesta en dat kan echt geen kwaad.

Kirsten
Door

Kirsten

op 05 Aug 2019

Hi Lars, wat fijn om te horen dat het middagdutje jou ook echt helpt. Liefs, Kirsten

Melatonine
Door

Melatonine

op 24 Apr 2020

Hi Kirsten, heel herkenbaar, tijdens mijn burn-out sliep ik heel slecht. Inmiddels ben ik helemaal ge-reintegreerd. Hoe sta jij tegenover natuurlijke slaapproducten zoals magnesium en melatonine? groeten, Rene

Reactie plaatsen