Hoogsensitiviteit en burn-out

hsp hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit en burn-out

Tijdens mijn burn-out kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben. Dit is niet zo raar aangezien 20% van de mensen hoogsensitief is. In de loop van de jaren heb ik er veel over gelezen en dit heeft mij ontzettend veel inzicht gegeven over hoe ik in elkaar zit en waarom ik dingen niet of juist wel fijn vind. En in een groter perspectief, wat hoog sensitieve mensen nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren. 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel waardoor prikkels (zoals geluid, licht, bewegende beelden, heftige gebeurtenissen) harder binnenkomen en meer impact hebben, dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Je hebt dus meer moeite om alle dagelijkse prikkels te verwerken.

Niet voor niets is dat,  wanneer hooggevoelige mensen een burn-out krijgen, vaak een letterlijke overgevoeligheid ontstaat voor geluid, licht, geur, mensen om je heen, etc.

Een sterke intuïtie

Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke intuïtie. Ze voelen aan als er iets niet klopt maar ‘weten’ vaak niet wat: Je ziet wat er boven tafel gebeurt en je voelt ook wat er onder de tafel speelt. Als je je niet bewust bent van dat dit speelt, leidt dit bewust of onderbewust tot verwarring en/of twijfel aan jezelf.

Herkenbaar?

Ik hou er helemaal niet van om mensen in vakjes te stoppen maar omdat ik ervoor ga om mensen bewuster te maken van zichzelf: En het fijn is om begrip en inzicht te hebben in je eigen situatie, besteed ik hier juist wel de aandacht aan.

Een paar van de kenmerken van hoogsensitiviteit / hoogsensitief zijn op een rijtje:

 • Aanvoelen van de sfeer
 • Gevoelig voor prikkels
 • Moeite met veranderingen
 • Van slag als je honger hebt
 • Grote innerlijke belevingswereld / een rijke fantasie
 • Er niet tegen kunnen als je op je vingers gekeken wordt
 • Fijn om alleen te zijn
 • Je best doen om alles goed te doen.

Om erachter te komen of jij hooggevoelig (highly sensitive person of HSP)  bent, heeft Elaine Arons 20 jaar geleden een test ontwikkeld om hier inzicht in te krijgen. Klik hier voor de originele test in het Engels of een vergelijkbare test in het Nederlands. Op deze websites kan je ook meer lezen over hooggevoeligheid.

Conclusie

De ‘normale’ verdeling van hoogsensitieve vs  niet hoogsensitieve mensen is ongeveer 20-80%. Op basis van mijn (werk)ervaring en onderzoek kom ik tot de conclusie dat een groter percentage van de mensen die hoogsensitief is een burn-out heeft, dan van de mensen die niet hoogsensitief zijn. 

Dit betekent dat mensen die hoogsensitief zijn, voor de uitdaging staan om extra goed voor zichzelf te zorgen en zich niet te laten meeslepen door de massa. En dit is vaak moeilijk voor hoogsensitieve mensen, juist omdat ze zulke grote sociale voelsprieten hebben.

Wat heb je als hooggevoelig persoon nodig?

Je kunt zelf een heleboel doen om goed met jouw hoogsensitiviteit om te gaan. De kern is:

 • Jezelf beter leren kennen in al jouw eigenschappen, gevoeligheden, etc.
 • Naar jezelf leren luisteren en jezelf serieus nemen door er actie aan te verbinden
 • Goed voor jezelf zorgen

Ik help je graag in jouw proces van bewustwording. Ik reik je de tools aan zodat je deze zelf toe kunt passen in jouw leven. Wil je meer weten? Klik dan hieronder om een bericht te sturen voor een vrijblijvende kennismaking via de telefoon of via Skype. 

PS: Boekentip; Hoogsensitiviteit als kracht – Carolina Bont

Over de schrijver
Reactie plaatsen