Bewust de feestdagen vieren

Bewust vieren

Veel mensen ervaren de feestdagen als tjokvol en stressvol. Wat deze twee woorden gemeen hebben met elkaar is “vol”. Hoe mooi zou het zijn als we deze twee vervangen door iets moois, iets in de sfeer van kerstgedachten.

Wat denk je bijvoorbeeld van bewustvol, of mindful? Dat je dus bewust kiest hoe je de komende dagen gaat vieren en beleven.

Dat kan op allerlei manieren. Op kleine schaal, dus bijvoorbeeld minder eten en drinken. Of iets groter, door bijvoorbeeld helemaal geen vlees of vis te eten? Of misschien ga je nog verder en vier je de feestdagen dit jaar zonder dierlijke producten, zoals eieren en zuivel?

Weer een andere manier is kerst niet als een verplichting vieren. Concreet betekent dit dat je niet naar een plek toe gaat waar je ieder jaar verwacht wordt. Een plek waar het misschien niet eens gezellig is? Ga dit jaar eens ergens naartoe waar JIJ graag wilt zijn. Omdat je je daar goed voelt, omdat het er gezellig of ontspannen is. Om een reden waar jij blij van wordt!

Ik eet dit jaar met mijn lief en familie. Daar kies ik bewust voor. Daar kan ik zo van genieten omdat ik door de jaren heen heb geleerd om momenten voor mezelf te kiezen, zodat ik mezelf in deze periode van het jaar oplaad in plaats van voorbij loop.

Ik maak dus bewuste keuzes, en die maak ik ondertussen automatisch. Het zit zo ingebakken dat het goede gewoontes zijn geworden. Gewoontes die me beschermen tegen teveel stress en me de vrijheid geven om te doen waar ik gelukkig van word.

Welke goede keuze ga jij de komende dagen voor jezelf maken?

Over de schrijver
Reactie plaatsen