Burn-out of Bore-out?

 

bore-out

 

Burn-out of Bore-out?

Mensen zijn vaak verbaasd als ik ze vertel dat een bore-out ook bestaat. Grote vragende ogen zijn dan op mij gericht waarin vaak ook een blik van herkenning huist omdat ze zich gezien en begrepen voelen.

Maar wat is een bore-out nu eigenlijk?

 

Verveling

De naam Bore-out zegt het eigenlijk al: je bent overspannen geraakt van verveling op je werk. Hoe kan dit gebeuren? Verveling kan ontstaan doordat je werk doet onder jouw niveau en/of wanneer je je niet daadwerkelijk interesseert voor je werk.

 

Twee vormen van bore-out

Vanuit mijn ervaring en perspectief zijn er twee vormen van bore-out;

  1. Je verveelt je op je werk en gaat compenseren in jouw privé leven: je zorgt dat je constant bezig bent met super interessante, gave, exiting, sociale en/of verslavende activiteiten. Het kan niet gek genoeg. Je zou de zogenaamde thrill seeker hierin kunnen herkennen.  Het gevolg: je krijgt te weinig rust, je gaat over jouw grenzen heen en jouw batterij raakt leeg.
  1. Je werkt onder jouw niveau en/of je bent verveelt op het werk en door veel en lang te werken (of te doen alsof) probeer je het lege gevoel van binnen wat op te vullen met bv waardering van buitenaf.

In deze beide situaties ga je a. over jouw persoonlijke grenzen heen door  b. werk te doen wat je niet  leuk vindt en/of niet daadwerkelijk bij jou past.

 

Bore-out vs burn-out

De grootste overeenkomst tussen een burn-out en een bore-out is, dat je in beide situaties over je grenzen heen gegaan bent. In het geval van een burn-out zou het nog kunnen dat je je werk wél leuk vindt maar het niet op de juiste manier aanpakt. In het geval van een bore-out is het duidelijk dat je je werk niet leuk vindt.

Daarnaast ontwikkel je in beide gevallen fysieke klachten, mentale klachten en merk je veranderingen op in emotie en gedrag. Weten waar jij staat? Doe hier de test.

 

Eerlijk worden

Als ik naar mijn eigen situatie van 6 jaar geleden kijk, denk ik, dat ik naast een burn-out ook heel goed een bore-out gehad kan hebben. Dit is nooit gediagnostiseerd overigens.

Ik stelde bijvoorbeeld vervelend werk uit, liet mijn teamleden een deel van mijn werk doen onder het mom van ‘dat is goed voor zijn/haar leerproces’, ik haalde steeds koffie voor het hele team en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar het belangrijkste om te onderkennen is, dat mijn werk mij niet wezenlijk interesseerde.

 

Waar sta jij?

Het is erg belangrijk dat ook jij eerlijk bent naar jezelf over wat er gaande is en waar je nu staat. Vind je dit lastig? Ik kan vrijblijvend met je meekijken in een telefoon- of skypegesprek. Klik hieronder zodat ik met jou een gesprek kan in plannen: 

 

Over de schrijver
Karine P
Door

Karine P

op 29 May 2019

Mijn 12 jarige dochter "A" herkent samen met mij ENORM veel van die dingen in een combinatie van Burnout met Bore out. Als jongere uit zich dat in bijvoorbeeld "goed zijn in wiskunde"... op de duur de boel saai gaan vinden omdat de rest van de klas langzamer werkt, meer aandacht vraagt… telkens opnieuw "meester ik begrijp het niet" tot ze zelf die neiging begon te krijgen een dik jaar geleden… Meester… Maal hoe was dat ook alweer? Meester… dat vraagstuk… Meester ik snap het niet omdat ik het niet begrijp en dan nog… (de VERSTA je nou NOG NIET dat ik op reserve batterij sta en zelf begin aandacht te trekken, oervervelend te reageren omdat de situatie an sich oervervelend is?) Dank voor je verhelderende info... En voor je oprechte eerlijkheid Kirsten, inzake het "niet zelf als jongere door burnout te zijn gegaan (wel als volwassene)" en er TOCH eventueel te willen zijn "mocht het in de toekomst nodig zijn. Zelfs voor een ouder op zoektocht voor dochter "A" uit Belgie...

Reactie plaatsen