Burn-out door super succesvol te zijn
14 november 2016 

Burn-out door super succesvol te zijn

burn-out door succes

 

Ten onder aan je eigen succes

Mij is vaak gezegd:  jij bent ten onder gegaan aan jouw eigen succes.

Is dit ook herkenbaar voor jou? Het gebeurt namelijk veel vaker dan we misschien denken. Je doet waar je goed in bent en krijgt hier superveel credits en waardering voor. We hebben de neiging om nog een stapje harder te lopen en onze skills verder te ontwikkelen om nóg meer waardering te krijgen.

Ik zie dit zo vaak gebeuren bij mijn klanten maar ook bij mijn vrienden en vriendinnen die overspannen of burn-out geraakt zijn. Het zijn stuk voor stuk super talentvolle mensen, mensen met hart voor de zaak, mensen die het allerbeste van zichzelf geven in hun werk, mensen met top beoordelingen, mensen die super goed met hun collega’s kunnen opschieten, mensen die hard groeien en die ook nog een rijk sociaal leven hebben.

Mensen die, van buiten gezien, niets te klagen hebben. Want ‘het gaat toch goed’?

Gouden kooi

Op een bepaald niveau klopt het ook dat het goed gaat. Het gaat goed aan de buitenkant. Het is bijna een gouden kooi van waardering van buitenaf. Complimenten, uitnodigingen voor allerlei leuke sociale dingen en natuurlijk ook waardering in de vorm van salarisverhogingen en/of bonussen. Daarvoor doen we het en daarvoor zijn we bereid om harder te lopen.

Het stramien volgend, de flow van waardering volgend, bewust of onbewust perfect in het hokje passend. Helemaal gedragen op de golf van succes. Lijkt het, want hier gaat het mis. De ideale en super goede werknemer die succesvol is, zorgt vaak niet zo goed voor zichzelf. Misschien wel qua uiterlijke materialistische zaken maar niet qua innerlijke vervulling.

We werken zo hard voor alle vormen van waardering dat we ten onder gaan aan ons eigen succes.

We zijn vergeten wat ons ècht drijft

In onze generatie zijn er zoveel mensen die vergeten zijn wat er echt bij hen past. Zovelen die vergeten zijn waar ze van binnen warm van worden. Vergeten wat we vroeger leuk vonden om te doen. En vaak zijn we al helemaal vergeten dat het ALTIJD een keuze hebben, een optie om ‘nee’ te zeggen als we iets niet willen.

Maar tegelijk kunnen we het onszelf niet kwalijk nemen. Ik was ook zo en had totaal geen idee. Niemand had mij ooit geleerd om écht te kiezen. Niemand had mij geleerd hoe ik erachter kon komen wat écht bij mij past van binnenuit in plaats van te kiezen voor waar in goed in was. Te kiezen voor waarvan ik ging shinen in plaats van wat een verstandige keuze zou zijn.

We leren ons bepaalde gedragen en/of skills aan om succesvol te zijn. Maar de vraag die we onszelf niet stellen is of we het léuk vinden wat we doen.

Vanuit gevoel ipv vanuit ons hoofd

Wat past er nu echt bij je? Dit is best een lastige vraag. Ik kan me voorstellen dat je hoofd nu op hol kan slaan. Je kunt je afvragen of je nu wel op de juiste plek zit. Je kunt gaan twijfelen of je op dit moment wel werkt van binnenuit in plaats van vanuit aangeleerde skills.

Laat je hierin niets aanpraten. Ik nodig je alleen uit om eerlijk te zijn naar jezelf. De vraag die je jezelf kunt stellen is: krijg ik energie van wat ik doe? Deze vraag maakt dat je antwoord vanuit jouw gevoel in plaats van vanuit je hoofd.

Dit is mijns inziens dé manier om gezond te blijven. Dé manier om niet burned-out te raken. 

Mocht het antwoord zijn: ik krijg geen energie van wat ik doe, en je voelt dat je hier iets mee moet, dan nodig ik je van harte uit voor een persoonlijk inspiratie gesprek.

Ik ben zelf door dit proces gegaan dus weet precies waar je tegenaan loopt. Ik ging van opgebrande medewerker naar vlammend ondernemerschap. Van binnen de hokjes kleuren naar kladderen omdat ik daar zin in heb. Van succesvol van buiten naar succesvol van binnen én daar een dikke boterham mee verdienend. 

Wil jij dit ook? Klik dan nu hieronder. Wacht niet langer en kom nu in actie.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen