De urban legend van overwerken

Kreeg jij ook tijd voor tijd?

Structureel overwerken is slecht voor je gezondheid. Zo dit is gezegd en intussen ook bewezen. Onderzoek van Kantar (sept 2018) wijst uit dat de gemiddelde werknemer gemiddeld drie uur overwerkt en ongeveer 80% vindt dit helemaal prima. Ook leidinggevenden vinden het heel ‘normaal’ om extra uren te maken, met een gemiddeld van 6,5 uur in de week doen zij dit twee keer zoveel als hun medewerkers.

Hoe kan dit nu gebeuren?

We zijn er met z’n allen ingetrapt dat het ‘normaal’ is en ‘dat het er nu eenmaal bijhoort’ om over te werken. Wie heeft dit nu daadwerkelijk gezegd? Het is ergens een keer in de cultuur geslopen en dit nemen we klakkeloos over. Omdat het nu eenmaal zo is. Weinigen trekken die cultuur in twijfel. Dit terwijl niemand er écht blij van wordt..

Ik ken dit ook vanuit mijn tijd als trainee en ook als leidinggevende. Als trainee mocht ik vaak eerder naar huis of begon ik later, zodat mijn leidinggevende nog even verder kon. En ook andersom heb ik dat gemerkt. Ik stuurde mijn trainees naar huis zodat ik het werk voor de dag daarna kon voorbereiden. Toen kreeg ik overigens nog tijd voor tijd en vond ik dat niet zo’n probleem. 6 weken vrij in de zomer was altijd een feestje ;). Dit was dan ook mijn enige motivatie voor het overwerken.

Ik ben blij dat er nu ook onderzoeken gedaan zijn naar het effect van overwerken op de gezondheid. Mijns inziens is de belangrijkste reden van een verhoogd stressniveau, dat we te weinig ontspannen. We gaan maar door. Op het werk maar zeker ook thuis. Het is het nieuwe normaal geworden om constant ‘aan’ te staan. Dit terwijl rust, ontspanning en stilte een VOORWAARDE zijn om goed te kunnen presteren.

In mijn online programma Recharge your Battery neem ik je mee op een reis naar binnen. Je gaat jouw stress loslaten zodat je weer tot rust kunt komen. Zodat je jouw ‘uit-knop’ weer kunt bedienen. Zodat je weer kunt genieten van de grote en kleine dingen in het leven. In dit programma geef ik jou de tools om het zelf te kunnen. De beste en meest effectieve oefeningen obv 10 jaar aan kennis en eigen ervaring.

Over de schrijver
Reactie plaatsen