De wereld stond stil

Door corona kwam de wereld tot stilstand.

De ene keer mogen we een beetje meer, dan weer minder. Veel mensen staan alweer in de tweede of derde versnelling. Maar… Hoe zorg je nou voor een gezonde herstart na COVID19? Waarop kan en moet je letten?

Overleven is vaak gebaseerd op angst. Ons onbewuste reactiemechanisme vertelt ons als je niet door gaat, het dan gaat misgaat. Een andere manier is niets meer hoeven. Genieten van je rust en de boel de boel laten. Beide zijn ongezonde vormen van verwerking.

Het gaat er om dat je beter leert omgaan met jezelf. En dat niet alleen. Je moet ook leren omgaan met anderen en de wereld. Ik noem dit ook wel duurzaamheid. Een duurzame manier van omgang en verwerking. Klinkt misschien vaag. En ingewikkeld.

Dat is het ook. Of nou ja. Het is niet heel moeilijk. Maar het is ook geen thuiswedstrijd die je makkelijk wint. Want hoe weet je waar je moet beginnen met verwerking? Of hoe weet je wat je moet doen in omgang met anderen.

Veel heeft te maken met grenzen. Grenzen van jezelf en van die ander.

In de online Masterclass Grenzen Aangeven leer je alles wat je altijd al wilde weten over grenzen. Zoals waar mag je ze gaan stellen? Maar ook wanneer ben je erover heen gegaan? Waar en waarom laat je anderen over je grenzen heen gaan?

Voel jij dat je hiermee aan de slag wil gaan? Zet vandaag de eerste stap en meld je aan via deze link.

Over de schrijver
Reactie plaatsen