De wijsheid van je lichaam

Een burn-out voorkomen na je vakantie

Ben jij eigenlijk steeds maar gestrest en wel toe aan een vakantie? En ga je op vakantie binnenkort? Pak dan ook echt jouw rust.

Ga je bijvoorbeeld al uitgeput op vakantie? Omdat je thuis maar steeds door werkt en veel te weinig doet om tot rust te komen of te ontspannen? Dan is de kans groot dat je ook op vakantie onvoldoende rust neemt. Hierdoor ben je na je vakantie niet genoeg uitgerust, nog steeds gestrest en loop je dus extra risico op een burn-out.

Een burn-out ontstaat niet in slechts een paar weken. Je pleegt al langere tijd roofbouw op jezelf. Soms maanden, soms al jaren. Een paar weken vakantie trekt dat niet recht.

Als je jouw lichaam teveel uitput in de afgelopen jaren dan is je lijf namelijk erg slim en laat het je weten hoe het nou echt met je gaat. Doe jij op vakantie bijvoorbeeld pas een  stapje terug? Dat is dan ook het moment dat jouw lijf tot rust gaat komen. Dan pas voel je (eindelijk) hoe het echt met je gaat.

Het is DE reden dat zoveel mensen in of net na de vakantie in een burn-out terecht komen. 

Wat je de komende tijd kunt doen is goed (of beter) voor jezelf gaan zorgen. Ga op zoek naar wat voor jou werkt. Ontdek waar je energie van krijgt, in plaats van dat het je energie kost. Dat is het enige dat een burn-out kan tegengaan. Luister dus naar de signalen van je lichaam! 

Wat je ook nog kunt doen is inzichtelijk krijgen waar jij staat: is er sprake van (gezonde) stress of is de balans intussen doorgeslagen en ben je overspannen of burn-out? Je vindt hem via www.burnout-test.nl.

Over de schrijver
Reactie plaatsen