Dit moet je doen als je stress buiten de deur wil houden.
27 augustus 2019 

Dit moet je doen als je stress buiten de deur wil houden.

Dit moet je doen als je stress buiten de deur wil houden: slapen (ook overdag).

Laatst zette ik de wekker niet, omdat ik de avond ervoor moeilijk in slaap kon komen. Ik weet van mezelf dat ik mijn slaap nodig heb om goed te kunnen functioneren en minder gevoelig te zijn voor stress, net als iedereen trouwens. Daarom zorg ik dat ik voldoende slaap. Klinkt simpel hè? Maar ik hoor om me heen vaak dat mensen het zo lastig vinden.

Door goed te slapen breng je je cortisol in balans. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat je ’s ochtends fris opstaat en ’s avonds zin hebt om te gaan slapen. Als dit hormoon uit balans is met de rest van je lichaam kan het zijn dat je ’s nachts wakker ligt of ’s ochtends moe opstaat. En wie moe is, is gevoeliger voor stress.

Moe zijn is dus een teken van je lichaam dat je over je grens gaat en man, die keiharde les heb ik 10 jaar geleden geleerd. Doordat ik maar doorging belandde ik zelf in een enorme burn-out.

Nu ben ik me bewust naar de signalen van mijn lichaam en luister ik er goed naar. Kan ik een avond niet slapen? Dan zet ik inderdaad geen wekker of doe ’s middags een dutje. Het klinkt misschien suf, maar het maakt een wereld van verschil.

Neem jij midden op de dag wel eens een beetje tijd voor jezelf? Ga je dan even lekker liggen of zelfs slapen? Of ben ik de enige die dat doet? ?

PS. Wil jij meer praktische en concrete tools ontvangen om je stress voor eens en altijd achter je te laten? Schrijf je dan voor het Recharge Your Battery programma. Ik neem je aan de hand mee om je leven te veranderen.

Over de schrijver
Slaapkamer
Door

Slaapkamer

op 15 May 2020

Weet je wat mij goed hielp om van de stress af te komen? Tijdens mijn burn-out investeerde ik in mijn slaapkamer. Met een paar kleine aanpassingen transformeerde ik deze tot een rustgevende ruimte. Er lag een hoop rommel in de slaapkamer, die mij meer stress dan rust gaf. Mijn slaapkamer is helemaal opgeruimd. Een oase van rust zeg maar. Wist je dat je door een beetje rekening te houden met de omstandigheden in je slaapkamer, je je nachtrust al flink kunt verbeteren? Tips die mij hielpen om meer rust te maken: 1) Maak het écht donker op je slaapkamer (geen telefoons, licht etc). 2) Zorg voor een goede ventilatie. 3) Investeer in fijn beddengoed van natuurlijke materialen. 4) Kies het beste matras, kussen en bed. Je bent het waard! Iedereen met stress verdient een rustige slaapomgeving!

Reactie plaatsen