Een betekenisvol leven

Wat maakt jou gelukkig in het werk?

‘Is ons werk ons een betekenisvol leven verschuldigd?” Die vraag stelde @estherperelofficial zich onlangs in @nrcnl. Ik vind het een goede vraag, maar draai hem liever om. Wat maakt het leven betekenisvol voor je? En welk werk draagt daar aan bij?

Stress komt namelijk vaak naar voren als we situaties willen beheersen die buiten de onze macht liggen. En een baan kunnen we niet veranderen. Het werk dat we doen en de werkgever wel.

Daarom vind ik het niet de verantwoordelijkheid van werkgevers om ons gelukkig te maken. Natuurlijk moeten ze hun best doen om een fijne omgeving te creëren, maar de verantwoordelijkheid voor ons geluk ligt uiteindelijk bij onszelf. De hamvraag is: wat maakt je gelukkig?

Pas als je dat weet kun je werk zoeken dat bij je past of in gesprek gaan met jouw werkgever om je functie aan te passen. Jouw ideale baan: niet in de ogen van anderen, maar de baan die je het leven geeft waar je zo naar verlangt.

Ik ben benieuwd wat jou gelukkig maakt op werk? Is dat vrijheid, zingeving, salaris, leuke collega’s? Of iets heel anders?

Over de schrijver
Reactie plaatsen