Fases van herstel bij burn-out

Het herstel van overspannenheid duurt een aantal maanden. Het herstel van een burn-out kan zo een paar jaar in beslag nemen…

Het is een proces wat bij mij zeker 3 jaar geduurd heeft. Veel te lang wat mij betreft ondanks dat ik allerlei soorten hulp gezocht heb. Van psychotherapie tot edelstenen in mijn zak. Van haptotherapie tot acupunctuur. Van een creatieve coaching tot body stress release. Allemaal kleine stukje die wellicht bijdroegen maar niemand die op mijn pad kwam had een integrale blik op burn-out.

O, wat had ik graag de context uitgelegd gekregen zodat ik kon begrijpen wat er met me aan de hand was. Niemand heeft mij ooit uitgelegd wat een burn-out precies was. Niemand heeft mij ooit uitgelegd hoe het werkt met emoties, gedrag en patronen of de relatie tussen mijn hoofd, hart en lijf.

Dus daarom deel ik een stukje context met jou. De fases van herstel van overspannenheid en burn-out. Deze fases volg ik overigens ook in mijn begeleiding en online programma’s.

Fase 1: Ruimte maken in je hoofd en rust krijgen in je lijf. Uit de stress en (meer) in de ontspanning te komen. Hierbij jouw (dag)structuur op orde krijgen zodat er voldoende passende ontspanning tegenover de spanning staat. Het doel: het lijf uit de automatische stress-stand krijgen zodat het weer kan ontspannen en opladen door betere kwaliteit van slaap.

Fase 2: Omgaan met en verwerken van (oude) emoties. Om te kunnen verwerken is het nodig om dieper te kunnen voelen. Als er teveel stress zit in het lijf, is dat erg moeilijk. De eerste fase gaat daarom ook hier door. Daarnaast moet er genoeg draagkracht zijn om naar oude stukken te kijken. 

Fase 3: Omgaan met gedachten en doorbreken van patronen. Gedragsverandering gaat makkelijker als oude pijn niet meer zo sterk vermeden hoeft te worden. In deze fase staat bewustwording centraal en het oefenen van 'nieuw'gedrag. Daarnaast gaan we een laagje dieper in het verwerken van oude zaken. 

Fase 4: Visievorming. In de eerdere fases ontdek je meer en meer over jezelf: wat heb ik nodig om duurzaam te kunnen werken en leven, waar krijg ik energie van, etc., etc.. In deze fase gaan we verder op pad om een visie te vormen ten aanzien van een leven wat klopt voor jou. 

Uiteraard loopt er wel eens het e.e.a. door elkaar heen maar met name fase 1 is een belangrijk fundament voor herstel. Je kunt geen huis op drijfzand bouwen natuurlijk.

Mijn boodschap voor jou: stap voor stap. Je hoeft nu nog niet te weten wat jouw volgende stap gaat zijn. Eerst tot rust komen, de rest komt later. Echt waar!

Wil jij begeleiding in deze fases? Samen op pad naar een leven vol energie? Een leven wat klopt voor jou?

Lees hier meer over onze werkwijze of zoek hier een coach bij jou in de buurt.Over de schrijver
Reactie plaatsen