Jezelf zijn, hoe doe je dat?
06 januari 2017 

Jezelf zijn, hoe doe je dat?

 

 

Jezelf zijn, hoe doe je dat?

Wanneer mensen vastlopen in hun werk of op andere levensgebieden, krijgen ze vaak het advies om op zoek te gaan naar zichzelf. Of krijgen ze zelf het idee om allerlei dingen te doen om zichzelf te vinden. Alsof het ‘zichzelf’ zich buiten hen bevindt en buiten henzelf gevonden kan of moet worden.

Het ‘jezelf vinden’ kan een dagtaak worden van dingen van jezelf moeten en dingen gaan doen. In plaats van het ‘moeten werken’ of ‘moeten doorgaan’ is dit moeten nu verplaatst naar het ‘jezelf moeten vinden’. We kunnen hier letterlijk jaren mee bezig zijn zonder dat de kern van het ‘probleem’ opgelost is. In dit geval hebben we alleen het aandachtsgebied verlegd.

 

Doing less

Het grappige is dat je eigenlijk juist minder moet en hoeft te doen. Het mag namelijk gewoon makkelijk gaan. Want als je helemaal jezelf bent: ken je dat gevoel? Gaat het dan makkelijk of moeilijk? Kost het je dan energie of geeft het je energie?

En begrijp me niet verkeerd hoor want het is super waardevol om er helemaal voor te gaan en alles ervoor te doen om jezelf terug te vinden. Dat heb ik ook gedaan. Maar de nuance ligt in het woordgebruik: jezelf terugvinden impliceert iets anders, dan op zoek gaan naar jezelf. Aan welke kant zit jij vaker?

“Je bént jezelf namelijk al!”

Dus in plaats van de aandacht naar buiten te richten. Mag je je aandacht naar binnen richten.

 

Wat is nou écht van jou?

In ons hele leven hebben we ons heel veel dingen eigen gemaakt. Dingen op onze schouders genomen die wellicht niet eens van onszelf zijn. Dingen aangeleerd vanuit school, studie of ouders zonder dat deze echt bij je passen. Je zou het kunnen zien als een schild om ons heen van gebruiken en gedragingen, die we als zware jas altijd met ons mee zeulen.

Ons leven is doorspekt met normen en waarden vanuit de maatschappij, culturele gebruiken, familietradities, ongeschreven regels van vriendengroepen etc. Vraag jij je wel eens af waarom je de dingen doet, zoals je deze doet? Wellicht zonder erover na te denken of omdat het nou eenmaal zo is?

Bewust en met name onbewust hebben we een hele berg van deze zaken in ons dagelijks leven meegenomen. Het zit in ons overtuigingssysteem. We verliezen onszelf in ‘hoe het hoort’ of ‘hoe we denken dat het hoort’. Vraag je je wel eens af of jouw INTERNE waarden dezelfde zijn als bijvoorbeeld de culturele waarden of de dingen die ‘nou eenmaal van je verwacht worden’.

 

Weer jezelf ZIJN

Weer helemaal jezelf worden, jezelf zijn, zit in mijn perspectief in het jezelf ontdoen van de dingen die niet (meer) bij jou horen. Dit kunnen dus normen en waarden zijn die voor jou niet (meer) kloppen, maar ook gedachten, gedrag en patronen die je niet meer dienen.

Het is NU tijd om die dikke zware jas uit te trekken. Je te ontdoen van de last en je daardoor een stuk lichter en vrijer te voelen!!

Wil jij NU een stap zetten in het loslaten van wat je niet meer dient en weer helemaal jezelf te ZIJN.

Als jij voelt dat je dit NU wilt, dan nodig ik je uit voor een vrijblijvend inspiratiegesprek. 30 minuten persoonlijk coaching met mij via Skype. Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen