Jouw gedrag bepaalt je leven

Hoe vaak zeiden jouw ouders vroeger tegen je dat je anderen moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden? Geloof me als ik zeg dat die van mij het heel vaak zeiden.

Ouders - en met name moeders - hebben eigenlijk altijd gelijk, zo ook met deze uitspraak. Maar ik trek hem graag een stukje verder. Namelijk dat je jezelf ook behandelt zoals je anderen behandelt. 

Nog te vaak zie ik mensen super zorgzaam zijn naar anderen. Ze vergeven het een ander al gauw als die een fout maakt. En wanneer iets anders gaat dan gepland, is het antwoord naar een ander vaak "Kan gebeuren", "Geeft niks" of "Leer je alleen maar van". Maar tegen zichzelf zijn ze niet zo lief. Integendeel. Ze zijn hartstikke streng voor zichzelf, tot het onaardige af. Ze straffen zichzelf en veroordelen wat er gebeurt.

De uitspraak van Goethe die ik vandaag met je deel gaat erover dat als je iemand behandelt zoals hij is, hij zal blijven zoals hij is. Dat gaat ook over jezelf. Als jij jezelf blijft behandelen alsof je niet goed genoeg bent, dan zijn anderen geneigd dat ook te doen. Maar ga je jezelf anders behandelen, en misschien jezelf aanmoedigen dan ga je geloven dat je wel goed genoeg bent en daar reageert de ander ook op. verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen gedrag zorgt voor verandering.

Wil jij (weer) de regie nemen over jouw leven? Stuur me dan een berichtje. Ik sta met een heel team van coaches voor je klaar om je hierin te begeleiden. Je vindt ons via de link hieronder. 

https://kirstennelis.nl/burnout-coaches-nederland/


Over de schrijver
Reactie plaatsen