Komt het ooit nog goed met mij?
18 september 2016 

Komt het ooit nog goed met mij?

 

uit mijn burn-out

Kom het ooit nog goed met mij?

Dit is een van de veelvoorkomende gedachten die mensen hebben als ze in een burn-out belanden. Van het ene op het andere moment kan je namelijk niets meer. De spreekwoordelijke emmer is vol en kan door een ogenschijnlijk onbenullige gebeurtenis ineens omvallen. Het gebeurt vaak dat je je op het ene moment nog redelijk goed voelt en op het andere moment plotseling niet meer. Dit is het typische van een burn-out, het is alsof je elastiekje breekt. Het vollopen van de emmer heeft altijd een behoorlijke aanloop gehad in de tijd en zien mensen pas achteraf wat de oorzaken zijn van het vollopen van de emmer.

 

Acceptatie

Het duurt vaak even voordat mensen accepteren dat ze burn-out zijn. Toen ik 6 jaar geleden in mijn burn-out belandde, heeft het zeker een jaar geduurd voordat ik het woord burn-out in mijn mond nam. Overspannen en overwerkt noemde ik mijzelf. Pas toen ik het beestje bij de naam ging noemen, voelde ik me beter. Alsof de volledige acceptatie weer een stap vormde in mijn herstelproces.

 

Kom ik ooit nog uit mijn burn-out?

Het tekort aan energie, de slaapproblemen, geen zin hebben en/of diverse andere (fysieke) klachten die je kunt ervaren, maken dat je je wellicht gaat afvragen of het ooit nog goed komt. Dit is heel normaal. Gelukkig kan ik je vertellen dat het weer goed komt. Maar je moet er wel iets voor doen:

  • Loslaten van dingen/mensen/situaties die niet goed voor je zijn,
  • Loslaten van bepaalde patronen, gedachten en gedragingen,
  • Grenzen leren (her)kennen en daarnaar handelen,
  • Leren de keuzes te maken die goed voor jou zijn.

Kortom je mag helemaal voor jezelf gaan kiezen en jezelf op nummer 1 zetten. Dit zal even wennen zijn omdat je dit je hele leven anders gedaan hebt. En ook dat hoort erbij. Het is een proces van vallen en opstaan. Een proces van oefenen, inzicht krijgen en bewustwording.

 

Ja, het komt weer goed!

In de tijd worden je klachten minder. Dit is een direct resultaat van dat je jezelf beter leert kennen, je beter naar jezelf luistert en beter voor jezelf zorgt. De inzichten die je nu opdoet, daar heb je je hele leven iets aan.

Wil je nu een volgende stap zetten jouw herstelproces? Ik kan je daarbij helpen. Neem dan nu contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking:

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen