Maslow en burn-out

Heb je weleens gehoord van de piramide van psycholoog Maslow? Hij stelt dat er 5 niveau's van behoeften zijn waarbij het principe van overstijgen en includeren geldt. Of wel: behoefteniveau 2 kan je pas vervullen als je in niveau 1 voorzien bent. En behoefteniveau 3 kan je pas vervullen als je in niveau 2voorzien bent. Enz. enz. 

Niveau 1 gaat over fysiologische behoeften zoals eten, drinken, slapen en een dak boven je hoofd. Niveau 5 gaat over de behoefte aan zelfontplooiing en zelfrealisatie. Een interessant onderdeel daarin is acceptatie van de werkelijkheid. 

Het is door corona niet vreemd dat je je misschien meer en vaker onzeker voelde, waardoor je je meer hebt teruggetrokken en je meer ging focussen op het hebben van genoeg eten en drinken dan bijvoorbeeld iedere dag mediteren. Juist in tijden van onzekerheid is het belangrijk dat jij je oké voelt met wie je bent en wat je doet. Alleen dan kun je jezelf en de situatie waar je in zit ook accepteren. En wat je niet kunt accepteren, mag je gaan veranderen. Zoals misschien (te) veel verantwoordelijkheden en drukte, zowel op jouw werk als privé. 

Wil jij (weer) de regie pakken over je leven en je goed voelen? En heb je daar hulp bij nodig van een ervaringsdeskundige op het gebied van overspannenheid of een burn-out? Weet dan dat ik met een team van coaches voor je klaar sta. Samen kijken we naar waar je staat, waar je tegenaan loopt en wat je daarbij nodig hebt om verder te kunnen. 

Stuur me een berichtje via de link hieronder . 

https://kirstennelis.nl/contact/

Over de schrijver
Reactie plaatsen