Mensen presteren juist minder bij grote stress
10 juli 2022 

Mensen presteren juist minder bij grote stress

Achteraf is het makkelijk praten 

Een beetje stress is je leven niet erg. Integendeel. Het houdt je scherp en gefocust en zorgt ervoor dat jouw prestatievermogen - voor korte tijd - toeneemt. 

Maar heb je te lang en te veel stress? Dan is er sprake van chronische stress. Op dat moment gaat ‘gezonde stress’ over in ‘ongezonde stress’ en ontstaan stressklachten. Deze zijn voor iedereen anders en ook de heftigheid verschilt. 

Omdat bij stress alle brandstof naar de spieren gaat, krijgen de hersenen en onder andere onze spijsvertering niet meer de energie die ze nodig hebben. Niet zo gek dat als een medewerker te lang stress ervaart hij of zij niet helder meer kan denken en geheugenproblemen krijgt. 

Presteren medewerkers - tegen de verwachting in - slechter? Of kost het veel meer tijd om taken af te ronden? Zie dit dan als signaal! 

Ga het gesprek in ieder geval aan met een open houding. 'Beschuldigingen' leiden alleen maar tot meer stress. 

Een belangrijke tip: Houd het bij jezelf en maak het concreet. Benoem wat je feitelijk ziet of opvalt. Bijvoorbeeld: je benoemt vaak dat je hoofdpijn hebt en moe bent. 

Laat je niet verrassen en ga het gesprek aan voordat het te laat is. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je een goed gesprek hebt en er niets aan de hand is. Succes! 

PS. Blijkt dat de ander overspannen is of tegen een burn-out aan zit? Met een team van coaches sta ik door heel Nederland voor je klaar. Stuur me een berichtje via de de link hieronder. Dan kijken we samen naar waarmee we je kunnen helpen! 

https://kirstennelis.nl/contact/

Over de schrijver
Reactie plaatsen