Moeite met slapen

De laatste tijd had ik meer moeite met slapen

Erg vervelend, maar zoiets heeft altijd een oorzaak. Dat heb ik geleerd van mijn burnout.

Ik ben er eens rustig voor gaan zitten en kwam al snel tot de oorzaak. Kort geleden ben ik namelijk verhuisd en gaan samenwonen. Ondanks dat het best soepel is verlopen, zorgt zo’n verandering toch voor stress. Ik moest een hoop uitzoeken, inpakken en regelen. You know the drill 😉

Slecht slapen heeft vaak een simpele en fysieke oorzaak. Zoals bij mij nu de verhuizing.

Wat ik vaak hoor, is dat mensen die stress ervaren wel wíllen slapen maar het niet kúnnen. En wanneer ze slapen, dan slapen ze onrustig en/of licht. Ondanks de vermoeidheid.

Als je stress ervaart, dan maakt jouw lichaam adrenaline (psychische stress) of noradrenaline (fysieke stress) aan. Als reactie op de adrenaline maakt jouw lichaam cortisol aan. De cortisol zorgt ervoor dat je wakker wordt wanneer je opstaat en moet eigenlijk naar het nulpunt zakken als je gaat slapen.

Je kunt je voorstellen dat bij veel stress de cortisol-waarden steeds hoger worden waardoor stresshormonen je uit jouw slaap houden.

Slaap jij ook slechter de laatste tijd? Kijk dan eens eerlijk naar wat er is veranderd en waarvan je stress krijgt.

Kom in actie voordat de stress overloopt en verandert in een vervelende burn-out. Kijk hier hoe ik je hiermee kan helpen.

Over de schrijver
Slaapmasker
Door

Slaapmasker

op 19 Nov 2020

Kirsten, goed stuk. De stress van de verhuizing ligt al lang achter me. Maar toch sliep ik slecht. Wat bleek? Mijn slaapkamergordijnen lieten teveel licht door. Dat hielp de aanmaak van melatonine niet echt. Ik heb inmiddels nieuwe verduisterende gordijnen besteld. Nu is mijn man alleen nog tot laat een boek aan het lezen. Grrrr.. Op aanraden van een vriendin heb ik een slaapmasker gekocht. Een tip. Een zijden zacht oogmasker zorgt ervoor dat het lekker donker is en ik als een blok in slaap val!

Reactie plaatsen