Nu even niet

 

Nu even niet

Als je een te lange tijd stress ervaart, overspannen of richting een burn-out gaat, wil je in je vrije tijd vaak maar één ding: HELEMAAL NIETS.

Geen verplichtingen, geen moeten, geen mensenmassa’s. De gedachten alleen al maakt ontzettend moe..

En dan ìs het weekend en dan zou je in theorie niets kunnen doen, maar dan begint het…: De gedachten die maken dat we tóch allemaal dingen gaan doen. Precies die gedachten die ons deze die stress gebracht hebben.

Een greep uit deze gedachten pool:

  • Ik wil erbij zijn, anders mis ik iets
  • Het is eigenlijk ook wel heel erg leuk, dus ik ga maar wel
  • Uitrusten komt morgen wel
  • Ik werk zoveel dus ik moet echt even genieten van mijn weekend en alles eruit halen
  • Ik doe dit nog even, daarna ga ik wel even op de bank liggen
  • Ik heb eigenlijk zin om naar buiten te gaan maar laat ik eerst mijn huis opruimen, dan voel ik me daarna veel beter (om vervolgens de HELE dag bezig te zijn met opruimen)

En ook als je overspannen of burn-out thuis zit, dan zijn deze gedachten ook vaak nog aanwezig. Daarnaast hoor ik van mijn klanten ook vaak deze gedachten:

  • Ik ben de hele dag thuis, dus ik moet ervoor zorgen voor het huishouden, de boodschappen en eten op tafel
  • Als ik niets doe, dan voel ik mijn schuldig of nutteloos
  • Ik kan écht niet naar buiten of leuke dingen doen, straks kom ik een collega tegen
  • Nu ik thuis ben, moet ik alle achterstallig klusjes en administratie doen

En dit is maar een greep uit talloze gedachten die helemaal niet ‘werken’ op het moment dat je eigenlijk helemaal niets wilt. 

Vooral doorgaan!?

Wat deze gedachten met elkaar gemeen hebben, is dat het dingen zijn die ons ‘aan’ laten staan. Die maken dat we doorgaan terwijl we van binnen dondersgoed weten dat we moeten stoppen. 

Gedachten die maken dat we nog verder over onze grenzen knallen, hoe leuk de dingen wellicht óók kunnen zijn. 

Geloof jij je gedachten?

Een ander ‘ding’ is dat we deze grens overschrijdende gedachten ook daadwerkelijk geloven. Dit gaat overigens allemaal op een onbewust niveau. Reflecteer maar eens op hoe jij dit doet (en we doen dit allemaal hoor ?). Welke gedachten geloof jij en verbind je vervolgens actie aan op die momenten dat het je eigenlijk beter niets had kunnen doen? 

Wat heb je echt nodig?

Dat je iets denkt, betekent dus niet dat het ‘de waarheid’ is op dat moment. Veel mensen zijn vergeten hoe ze moeten luisteren naar wat ze nodig hebben. Je intuïtie en lichaam geeft hele andere signalen dan de gedachten die je hebt. Mentaal zijn we zo sterk getraind dat we de signalen van ons lichaam en intuïtie compleet negeren, niet horen of overrulen. 

Je wilt dus eigenlijk A maar doordat je je gedachte gelooft, doe je toch maar B. Niet echt handig dus als je al last hebt van stress… Niet echt handig in alle situaties overigens ?

Leer luisteren naar jouw lichaam

Wat er nodig is, is dat je de signalen van jouw lichaam leert kennen en leert daarnaar te luisteren én te handelen. Je wereld gaat er écht anders uitzien, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. 

Leer luisteren naar wat jij in het moment nodig hebt en waar je echt zin in hebt. Leer keuzes maken waar je blij van wordt en die gezond voor jou zijn. En in elk moment kan je weer een nieuwe keuze maken. Je hoeft dus niet door te gaan omdat je er nu eenmaal aan begonnen bent ?. Ook dat is luisteren naar jezelf!

Hoe dan?

Er zit zoveel informatie verborgen in jouw lichaam, stel je eens voor dat je al deze informatie tot je beschikking krijgt. Hoeveel makkelijker het dan bijvoorbeeld wordt om keuzes te maken. Om de dingen te gaan doen die daadwerkelijk bij jou passen. Alles op zo’n manier aan te pakken dat je er energie van krijgt in plaats van erop leegloopt. 

Stuur me een berichtje om kennis te maken en te onderzoeken wat we voor jou kunnen betekenen. 


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen