Ons systeem is ziek

Voldoe jij aan een norm, die niet de jouwe is?
Die conclusie durf ik na 5 jaar burn-out coaching wel te stellen. De manier waarop het onderwijs is ingericht, ons voedselsysteem in elkaar zit, de cultuur binnen organisaties vorm krijgt…niets daarvan is ontworpen om ons gelukkig te maken.

Sterker nog, we worden opgeleid om ziek te worden. We leren namelijk maar één ding: presteren. Voldoen aan de norm. Je eigen broek ophouden.

Maar wat nou als je een broek aantrekt die niet past? Als je excelleert in iets waar je geen voldoening uit haalt? Als je voldoet aan een norm die niet de jouwe is?

Jij en ik, net zoals ieder mens, worden onverschillig en raken uitgeput. Leveren niet de waarde aan de maatschappij die we eigenlijk in ons hebben. In het ergste geval worden we ziek of raken we burn-out.

Ik geloof dat we onszelf en elkaar daarmee iets groots ontzeggen. De kans om een samenleving op te bouwen waar ruimte voor talent en persoonlijke groei de norm is. Een maatschappij die ingericht is op vertrouwen, in plaats van angst. Waarin we elkaars verschillen vieren in plaats van klein houden.

Daarom begin ik die betere wereld bij mezelf. Ik ga mijn stem luider te laten horen. De komende tijd zal ik meer mijn tanden laten zien dan je van me gewend bent. Are you in?

Over de schrijver
Reactie plaatsen