Patronen loslosten

In een vervelende of moeilijke situatie zijn er grofweg gezegd twee paden die je kunt bewandelen: vluchten of vechten. (De derde is bevriezen en ze zeggen ook wel eens dat er een vierde is: vrijen. Dat zou overigens ook een vorm van vluchten kunnen zijn;))

Vluchten doe je door je gevoelens uit de weg te gaan. Je doet alsof dingen er niet zijn en verdooft je gevoelens bijvoorbeeld met alcohol, eten, sporten, gamen en/of je overdreven met al het andere bezig te houden.

Vechten doe je door niet te accepteren niet hoe het is. Je gaat bijvoorbeeld harder of langer werken met verborgen overuren als gevolg. Je gaat de discussie aan en/of wordt boos. Alle coping mechanismes zijn erop gericht om controle te houden en te overleven.

Helaas zijn beide opties niet zo effectief als we graag zouden willen!

Als coach zie ik dit gedrag vaak terug bij cliënten. En logisch ook. Het is in feite een overlevingsmechanisme wat het overneemt als er gevaar dreigt. Je kunt het niet stoppen, je kunt wel leren er anders mee om te gaan. Daar gaat tijd overheen. En vaak kun je zoiets ook niet alleen doen.

Uit ervaring weet ik dat oude patronen loslaten niet gemakkelijk is. Misschien is het wel het moeilijkste in het leven. Maar gelukkig zeker niet onmogelijk.

Wil jij stoppen met vluchten of vechten en dingen juist aangaan? Wil jij voor jezelf kiezen, maar weet je alleen niet hoe je dat moet doen?

Stuur me een berichtje via de link hieronder. Ik en mijn coaches denken graag met je mee!

https://kirstennelis.nl/contact-burnout-coaches/

Over de schrijver
Reactie plaatsen