Een van de dingen waar mensen last van hebben tijdens overspannenheid of burn-out is een grote gevoeligheid voor prikkels. Externe prikkels zoals: geluid, licht, smaak, trilling, geur, temperatuur en interne prikkels zoals: gevoelens, emoties, pijn en zelfs gedachten. Alles wat je met jouw zintuigen kunt waarnemen.
Niet zo gek eigenlijk als je beseft dat jouw spreekwoordelijke emmer vol is en met elke druppel je in het rood beland. En we krijgen per dag nogal wat prikkels te verwerken.. Als ik de artikelen op internet moet geloven: gemiddeld zo’n 11 miljoen per seconde. Gelukkig laat ons filter gemiddeld maar 0,0003% van de prikkels door. Deze prikkels nemen we bewust op met ons bewustzijn.
Bij stress is er sprake van een grotere alertheid zodat ons brein prikkels sneller als ‘gevaar’ aanmerkt. Gevaar wat we moeten overleven. Ons brein is namelijk niet zo snel mee veranderd als onze omgeving. Zo’n 20 jaar geleden kregen we 20x zo weinig prikkels te verwerken. Geen wonder dat er zoveel mensen in een negatieve spiraal van stress terecht komen.
Daarnaast is niet bij iedereen het filter even ‘dik’. Mocht je bijvoorbeeld hoogsensitief zijn, dan is er van nature al een grotere gevoeligheid voor prikkels. Omdat één op de vijf mensen hoogsensitief is, is de kans aanwezig dat jij dat ook bent. Het is niets meer en niets minder dan een gevoeliger zenuwstelsel waardoor er meer prikkels binnenkomen en/of de prikkels minder goed verwerkt worden.
Pas toen ik zelf in een burn-out belandde en geen licht en geluid meer kon verdragen, snapte ik pas waarom mijn vader de muziek altijd zachter zette en het ‘kattengejank’ vond 😉. Hij was een hoogsensitieve man met moeite om de prikkels van geluid te verwerken.
Ont-prikkelen
Wat kan je hieruit halen? Bij prikkelgevoeligheid is (tijdelijke) bescherming en vermijding een goed idee. Ik ging bijvoorbeeld met oordoppen in naar de sportschool en kocht later noise cancelling headphones. Ik droeg vaak een zonnebril en bracht veel meer tijd in stilte door. En in de natuur.
Het is intussen wetenschappelijk bewezen dat wandelen in de natuur (zonder telefoon dan😉) het brein tot rust brengt en stress vermindert. Een combinatie en beweging, ont-prikkelen en rust does the job. In ieder geval voor een beetje. Want als je tankt in een tank met een gat erin, heeft het niet zoveel zin.
Het komt goed, echt waar
Weet dat wanneer je de stress aanpakt en jouw lijf weer in de ruststand brengt, op termijn de prikkel gevoeligheid ook afneemt. Het is een signaal van een te lange periode van stress. Een gevolg van..
Het lijf is slim dus zie overprikkeling in het moment als signaal dat het even genoeg is. Leren te luisteren naar jouw grenzen is één van de belangrijkste dingen om te herstellen én een tweede keer te voorkomen.
Acceptatie
Het leren luisteren naar jouw signalen is een heel proces wat in fases verloopt. Deze fases heb ik in de loop der jaren op basis van studie en mijn eigen ervaring in kaart gekregen en volg ik ook in de begeleiding van mijn mensen. Want 1 ding is zeker, hulp is bij overspannenheid en burn-out erg belangrijk.
Ik realiseer me; hulp vragen is niet altijd makkelijk. Vooral omdat je dan moet toegeven dat er iets aan de hand is. Eerst maar eens aan jezelf en daarna aan je omgeving. Maar dit is tegelijk een belangrijke stap in herstel: de stap van acceptatie van jouw situatie.
Je bent welkom voor een vrijblijvende kennismaking. In dit gesprek kijk ik met je mee waar je staat, wat je nodig hebt en wat ik of één van mijn andere coaches hierin voor je kunnen betekenen. Ik heb een netwerk aan coaches door het land zodat je altijd terecht kunt bij iemand bij jou in de buurt.
PS: wist je dat werkgevers vaak bereid zijn om een traject te bekostigen? Het is voor hen ook erg belangrijk dat wij weer duurzaam aan de slag kunt. Een win-win.
Leer hier meer over onze werkwijze of zoek direct een coach bij jou in de buurt.