Samen tegen eenzaamheid

Eenzaamheid

Het is iets wat nu geen thema meer is in mijn leven maar dat is het wel geweest. Voor mijzelf en ook voor mijn vader in de periode dat hij dement was en niet meer wist als er mensen langs geweest waren.

In Nederland zijn veel ouderen eenzaam. Door corona is dat nog erger geworden en zijn daar nog eens een hoop eenzame jongeren bij gekomen. Dat moet stoppen.

Ik weet hoe het is om alleen thuis te zijn als je eigenlijk iets wilt doen. En hoe dit voelt. Dit terwijl ik erg veel vrienden en sociale contacten heb. Dus moet je nagaan als je ouder wordt en mensen om je heen wegvallen, hoe dat voelt. Dat er dagen voorbij gaan zonder dat je iemand ziet.

Voor ouderen zouden ze wat mij betreft de eerder afgeschafte bejaardentehuizen terug moeten brengen.

Dit scheelt overigens ook een hoop 1 op 1 thuiszorg. Nu kan je pas een instelling is als je echt verpleegd moet worden of dement bent. Dan zouden ouderen elkaar opzoeken, kaarten of gewoon elkaar gezelschap houden.

Maar nu zitten veel mensen alleen thuis. En is er geen keuze of ze iemand willen zien of niet. Die keuze wordt voor hen gemaakt.

Samen de strijd aan gaan tegen eenzaamheid, DAT vind ik mooi. Wij hebben hier vaak mensen over de vloer die alleen zijn. Leuk voor hen én super gezellig voor ons.

Nodig jij weleens iemand uit? Of is er een onderwerp waarover jij vindt dat we meer moeten bespreken?

Over de schrijver
Reactie plaatsen