Uit je burn-out?

 

 

Wanneer is het punt aangekomen dat je na een periode van burn-out weer hersteld bent?

Deze vraag heeft mij tijdens mijn burn-out erg bezig gehouden. Elke keer weer dacht ik: ‘over een paar maanden kan ik wel weer aan de slag’ en ‘in september ben ik weer helemaal beter’. En elke keer toen dat moment aanbrak, was mijn energie nog niet op peil. Kon ik nog niet doen wat ik daarvoor wèl kon.

 

Inzicht

Een paar weken geleden kreeg ik hier een inzicht over. Een nieuw perspectief wat ik graag met je wil delen. In de jaren voor mijn burn-out heb ik gemiddeld misschien wel op 130% van mijn vermogen gewerkt. Hierdoor zijn zowel batterij als mijn reserve batterij leeg op geraakt. De crux: Mijn idee van volledig herstel was terugkomen naar mijn ‘oude energie niveau’. Dit had ik toen nog niet door, maar dit betekent een niveau van 130%. Dit resulteerde dat ik ook tijdens mijn herstelperiode teveel van mijzelf vroeg waardoor ik geregeld op de blaren moest zitten.

 

Wat dan wel?

Een kleine rekensom leert dat ‘volledige energie’ eigenlijk betekent dat ik op 77% van mijn oude energielevel van 130% moet gaan werken om energiek te blijven. Een uitdaging die ik ook bij anderen herken. De ervaring van een burn-out draag je altijd met je mee, je zult dus inzicht moeten krijgen in wat jou stress oplevert en anders met die dingen leren omgaan.

 

Drie peilers die invloed hebben op jouw niveau van stress

  1. Privé omstandigheden: zowel positief als negatief. Bv ziekte, geboorte, verbouwing, geldzorgen, etc.
  2. Werk omstandigheden. Bv geen duidelijke verwachtingen, chronische overbelasting, etc.
  3. Karakterkenmerken: deze kunnen zowel stressverhogend als stress verlagend werken. Bv perfectionisme (+), geen nee-zeggen (+), open (-), relativerend (-).

 

Herstelproces

Ik kan je uit eigen mijn ervaring met burn-out zijn vertellen: dit is een proces waar je keihard tegen jezelf aanloopt. Het is een leerproces: doen zoals je het altijd deed, opmerken dat je over je grenzen gaat, hiervan moeten herstellen, reflecteren en erachter komen dat het niet zo werkt, opnieuw (& anders) proberen, ervaren dat het echt anders kan en het op die manier langzamerhand onder de knie krijgen. In dit proces kom je jezelf keihard tegen en het is tegelijk het meest leerzame wat ik ooit meegemaakt heb.

Je hoeft dit niet alleen te doen. Met de juiste begeleiding en hulp van je omgeving en van een specialist, zet je snel mooie stappen. Ik help je graag! Klik hier onder om met mij een kennismakingsgesprek in te plannen. 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen