Waarom vakantie niet genoeg is bij stress of burn-out
14 september 2015 

Waarom vakantie niet genoeg is bij stress of burn-out

 

Werkstress. Ogenschijnlijk rustig maar erg gevaarlijk. waarom vakantie niet genoeg is bij stress of burn-out

 

 

Heb je dit jaar ook zo uitgekeken naar je vakantie? Verlangd naar even niets doen? Zin om de boel even lekker de te boel laten en heerlijk te genieten van de zon en de tijd voor jezelf te hebben?

En hoe is het nu met je, zo na de vakantie? ………..(denk, voel, luister naar jezelf)………

 

Vakantie als oplossing

Vakantie wordt door veel mensen (werkgevers én werknemers) als de oplossing gezien wanneer mensen stress ervaren of zelfs al burn-out zijn. En tijdens de vakantie voelen deze mensen zich vaak ook echt beter zodat vakantie ook als de oplossing ervaren wordt. Totdat je weer terugkomt op je werk (of weer geconfronteerd wordt met jouw andere bron(nen) van stress). Mijn ervaring leert dat de stress na de vakantie weer in alle hevigheid terugkomt. Het gevoel van ontspanning ervaren tijdens de vakantie ebt weg en maakt weer plaats voor spanning. De spanning komt onverwacht terug of bouwt in een (korte) periode weer op tot het niveau van voor de vakantie of zelfs tot een hoger niveau.

 

Burn-out na de vakantie: 2 redenen

  • Je bent op fysiek niveau weer wat opgeladen, maar de omstandigheden en hoe jij hiermee omgaat, zijn hetzelfde gebleven.
  • Doordat het contrast in (ont)spanning zo zichtbaar en voelbaar is, vallen mensen juist in een rustigere periode of na een vakantie vaak om.

 

Aangaan ipv vermijden

Wat gebeurt hier nu eigenlijk? Begrijp me niet verkeerd, een periode van ontspanning is erg nuttig om de spanning af te laten nemen en je batterij weer op te laten, maar er is meer nodig.

Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt – Einstein

Einstein zegt hiermee dat je de dingen anders moet gaan aanpakken. Dit kan door zelfinzicht te verwerven. Jezelf leren kennen op het niveau van je denken, je gevoel, je lichaam en je doen. Bijvoorbeeld door jouw signalen van stress te leren herkennen, te erkennen en vervolgens een keuze te maken daar (n)iets mee te doen. Inzicht in jezelf (denken, voelen en doen) is dus nodig om andere keuzes te kunnen maken. Keuzes die beter bij jou passen en goed zijn voor jou. Met het verkrijgen van zelfinzicht, inzicht in jouw bronnen van stress en hoe je hiermee om kunt gaan.

 

First things first als je wél over het randje gegaan bent

Het kan natuurlijk zijn dat het al ‘te laat’ is, dat je over het randje gegaan bent en jouw batterij helemaal leeg is. Prioriteit nummer 1 in dat geval is het opladen van jouw batterij. Dus wil jij ook van gestresst naar relaxed gaan?

Lees dan alles over mijn 21 dagen programma Recharge your Battery programma: 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen