Wat is stress eigenlijk?

Ook al voelt het nu nog niet zo, het komt echt goed!!

Geen controle meer. Moeten presteren. Emotie. Spanning of Gezeur. Wat is stress eigenlijk?

Het antwoord lijkt makkelijk, maar wat betekent stress voor jou? Ik sluit me aan bij dit perspectief van gedragswetenschapper Pieter Wijtenburg, die zegt: “Stress is het gevoel dat mensen overhouden nadat zij langere tijd het gevoel van angst hebben onderdrukt.” Dat betekent dat leven met angst een belangrijke voorspeller is voor stress, overspannenheid en burn-out.

Maar de meeste mensen hebben niet door dat er angst actief is. ‘want het gaat toch goed?’ ‘want ik krijg toch goede beoordelingen?’ ‘Want ik heb toch veel vrienden?’ Voor mijn burn-out besefte ik me niet dat ik met stress leefde. Ik deed gewoon wat ik dacht dat goed was. Alle ballen hooghouden, doorgaan en volhouden. Typisch gevalletje onbewuste angst ?.

Nu het goed met me gaat, moet ik toegeven dat angst wél een van mijn drijfveren was. Ik was bang dat ik door de mand zou vallen. Dat ik niet goed genoeg zou zijn en daardoor niet geaccepteerd zou worden. Nu zie ik dat het gedrag wat ik ging vertonen om te bewijzen dat ik wél goed genoeg was, mij genekt heeft. Dit gedrag als gevolg van de angst was één van de grootste oorzaken van
mijn burn-out.

Ik wil je helpen om met jouw (onbewuste) angsten om leren gaan, zodat je weer voluit kan stralen. Als eerste stap: Als je even heel eerlijk bent: waar ben jij bang voor? Vertel het me in een persoonlijk bericht

Over de schrijver
Reactie plaatsen