Zitten jouw hersenen in de overlevingsstand?
22 juli 2022 

Zitten jouw hersenen in de overlevingsstand?

In mijn praktijk begeleid ik mensen die overspannen zijn of in een burn-out terechtgekomen zijn. Verreweg de meesten werken bij grote bedrijven en raken door een combinatie van werkdruk en privéomstandigheden overspannen.

Wanneer iemand stress ervaart, schakelen de hersenen over op de overlevingsstand: van het deel van de hersenen waarmee we bewust informatie verwerken en rationeel redeneren (ook wel neocortex) naar het deel van de hersenen gericht op primaire overleving (het reptielenbrein).

Dit gebeurt automatisch en heeft een functie. Maar wanneer stress te lang aanhoudt, werkt het tegen je. Verbindingen in de neocortex houden op te bestaan omdat niet de intelligentie maar het overlevingsstuk in de hersenen wordt getraind.

Niet zo gek dat mensen die overspannen zijn, niet helder kunnen denken, minder informatie opnemen en geen oplossingen zien voor problemen.

Wat kan helpen als je overspannen bent of in een burn-out zit? Goede afspraken maken over de inhoud van je werk en onderzoeken of jouw werkplek (nog) bij je past.

Ben jij vaker gespannen dan ontspannen en wil je ontdekken wat voor jou de juiste plek is? Het liefste onder begeleiding van een ervaren coach? Stuur me een berichtje via de link hieronder.  Ik en mijn team van coaches kijken graag met je mee. Samen zorgen we dat je straks weer duurzaam inzetbaar bent en jouw echte waarde gaat geven aan jezelf, je omgeving en de wereld.

https://kirstennelis.nl/contact

Over de schrijver
Reactie plaatsen