Ben jij ook een alleskunner?
30 januari 2017 

Ben jij ook een alleskunner?

 

online programma: beat your burn-out

 

Ben jij ook een alleskunner?

Ben jij ook een alleskunner? Of denk je dat je een alleskunner moet zijn? Iemand die overal goed in is en als je het nog niet kunt, het makkelijk aanleert?

Dit is het profiel dat in veel functies en organisaties gevraagd wordt. We worden gestimuleerd door onze omgeving en onze werkgever om al die skills te ontwikkelen. Veel bedrijven zijn ook echt op zoek naar het schaap met de 5 poten en als we de vijfde poot niet hebben, dan laten we er eentje groeien. We worden op een breed scala van skills beoordeeld en we worden gestimuleerd om ons breed te ontwikkelen.

Zo’n alleskunner was ik. In mijn oude werk, tijdens mijn studietijd en ook middelbare school, heb ik superveel skills ontwikkeld die ik allemaal inzette. Ik deed alles, ik kon alles, en nog op een hoog niveau ook. Maar ik was niet happy. En dat geldt voor veel mensen. Veel alleskunners.

Hoe zit dit nu precies?

Interne en externe motivatie

We halen iets goed kunnen en iets leuk vinden door elkaar. Iets goed kunnen staat meestal niet gelijk aan iets leuk vinden. Doordat we waardering van anderen krijgen, dénken we overigens wel dat we het leuk vinden en we geloven dit ook nog eens. Door deze waardering ontstaat een externe motivatie om dit gedrag te blijven vertonen. Maar waar is de interne motivatie gebleven?

Echte talenten en aangeleerde kwaliteiten

Veel van de skills die we ontwikkelen zijn aangeleerd en niet per sé echte talenten. Hoe maak je dan de onderscheiding tussen talenten en aangeleerde kwaliteiten?

Kijk eens naar jouw motivatie. Waarom doe je écht wat je doet? Is het omdat je gewaardeerd wordt om wat je doet, een goed salaris ontvangt of omdat je er zélf blij van wordt? Doe je het dus voor jezelf of doe je het voor anderen / voor iets wat buiten je ligt?

Jouw grooste talent

Je échte talenten zet je moeiteloos in. Het zijn de dingen die je als normaal beschouwt van jezelf, waar je niet over nadenkt. Dingen die waarvoor anderen vaak bij jou komen. En dé dingen die je vaak ook nog eens heel erg leuk vindt om te doen.

Wat vind je dan leuk

We zijn vaak de verbinding verloren met wat we leuk vinden en met waar we van binnen blij van worden. Als we met z’n allen die stroom meer zouden volgen. Er elkaar op aanspreken én het elkaar ook zouden gunnen. Dan zou de wereld er mijns inziens écht anders uitzien. Dan zouden bedrijven zich anders gaan organiseren, dan zou er meer vrijheid zijn, dan zou er écht naar de persoon gekeken worden en zou deze persoon zèlf ook voelen of iets klopt of niet.

De weg naar binnen

We zijn de weg naar binnen vaak vergeten en moeten deze vaak opnieuw ontdekken, met name als we stress ervaren of burn-out zijn. We zijn ook vergeten hoe mooi het daar is en dat daar de antwoorden voor het oprapen liggen.

En ja, het kost tijd en moeite om weer op dit pad te komen en de weg naar binnen te vinden. Het vergt dagelijkse oefening om de connectie te blijven maken. Je kunt het vergelijken met een mooie reis je die gaat maken. Het kost ook tijd en moeite om op die mooie eindbestemming te komen. Onthoud dat het altijd de moeite waard is, welk obstakel je ook tegenkomt of welke vertraging je ook oploopt.

De kracht van niets doen

Op een bepaald niveau ben ik nog steeds een alleskunner. Ook al ga ik er nu heel anders mee om. Ik focus me op waar ik echt goed in ben. Zet skills bewust in en besteed uit wat ik wel kán maar niet warm voor loop.

Ik ben erachter gekomen door even niets te doen, dat er een schat aan informatie vrijkomt. Door even niets te doen, kan je de weg naar binnen makkelijk weer vinden. Je interne batterij kan jeweer opladen. Door even niets te doen, kan je erachter komen welke skills je als alleskunner wilt loslaten en wat je echte talenten zijn. Want als je doet wat niet daadwerkelijk bij je past, ervaar je (bewust of onbewust) stress. En als je dit langer volhoudt dan goed voor je is, loop je regelrecht een burn-out in.

Dus ervaar je op dit moment ook stress, ben je overspannen of met een burn-out thuis en wil je de weg naar binnen weer ervaren? Lees dan hier alles over het Recharge your Battery programma. Laad je interne batterij weer op en vind jouw eigen weg naar binnen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen