Communiceren kan je leren

Open communicatie in een relatie

Er zijn veel mensen die denken dat ze goed communiceren. Dat ze rekening houden met hun partner. En dat zij altijd water bij de wijn doen.

Het bijzondere hieraan is, is dat veel van diezelfde mensen denken dat zij de enige zijn in hun relatie die dit doet. Terwijl dat niet zo is.  Of nou ja, ze doen het minder vaak dan ze
denken.

Als ik kijk naar mijn relatie met Sjoerd, dan zie ik dat onze communicatie vanaf het begin al aan al erg open is. En dit groeit nog steeds.

Dit is zeker niet in al mijn relaties zo geweest. Ik was, vooral voor mijn burn-out, een ster in mijn mond houden over wat me dwars zat. En intussen wel mokken en steken onder water geven (oeps ;)). Bang om de ander te kwetsen omdat iets me niet zinde. Terwijl ik door mijn mond te houden, de ander juist meer kwetste én de relatie geen kans gaf om zich te ontwikkelen.

Door mijn burn-out leerde ik naar mezelf kijken. Wat zijn mijn wensen? Wat zijn mijn frustraties, en waar komen ze vandaan? Kijk altijd eerst naar jezelf, maar zorg ook eerst voor jezelf! En treed dan pas naar buiten.

In mijn relatie met Sjoerd delen we wat ons bezig houdt, wat we fijn vinden en wat niet. Zo’n gesprek ontstaat vaak tijdens het wandelen (je bent namelijk letterlijk en figuurlijk in beweging) en is er geen afleiding van bv onze telefoons.. We zorgen dat we onverdeelde aandacht hebben voor elkaar.
DAT is namelijk wat werkt. Zorgen dat je luistert en dat je hoort wat de ander zegt. Zodra je dit doet, gaat jouw partner hetzelfde doen. Probeer het maar eens. (En als je dat doet, laat je me weten of het heeft gewerkt?)

Wil jij hier meer over weten en leren? Stuur me dan eens een berichtje. Mijn coaches en ik helpen je erg graag!

Of lees dit eens:
https://kirstennelis.nl/burn-out-coach-voor-werknemers/

Over de schrijver
Reactie plaatsen